Klik hieronder op lees verder voor een overzicht met daarbij verdere info.


Yoga 
De Yoga lessen worden door gecertificeerde docenten gegeven.
Een yogales draagt bij aan het krijgen en behouden van een sterk en gezond lichaam.
De oefeningen maken de gewrichten los en maken de spieren sterker en soepeler, zonder deze te veel te belasten.
Het is mogelijk om aan te melden voor een proefles.
Eigen bijdrage in 2024 is € 60,00 per jaar.
Wanneer en waar? Klik hier voor het schema.

Tai Chi
De Tai Chi lessen worden door gecertificeerde docenten gegeven.
Een Tai Chi les draagt bij aan het krijgen en behouden van een sterk en gezond lichaam.
De oefeningen maken de gewrichten los en maken de spieren sterker en soepeler, zonder deze te veel te belasten.
Het is mogelijk om aan te melden voor een proefles.
Eigen bijdrage in 2024 is € 60,00 per jaar.
Wanneer en waar? Klik hier voor het schema.

Engels voor gevorderden
Met Engels gaat er een wereld voor u open. Uiteraard komt u met handen en voeten en met Google Translate ook een heel eind, maar het is natuurlijk veel leuker om uit uzelf te communiceren in een taal waarmee u (bijna) overal terecht kunt. Zoals een sport volgens bepaalde regels wordt gespeeld, zo geldt dat ook voor een taal, dus we zullen zeker aandacht besteden aan "grammatica" en "idioom", maar alleen om het taalspel goed te kunnen spelen. Daarvoor gebruiken we een boek als leidraad. De kosten hiervan zijn NIET in het cursusgeld inbegrepen. Tijdens de cursus nemen Engels spreken en luisteren een belangrijke plaats in en zijn er regelmatig allerlei spreeksessies. Van tijd tot tijd zal er zeker ook aandacht worden gegeven aan Engels als cultuurdrager. Dit alles kunt u verwachten als u deelneemt aan een cursus Engels voor gevorderden.
Eigen bijdrage in 2024 is € 95,00 voor 20 lessen.
Wanneer en waar? Klik hier voor het schema.

Spaans voor beginners en beginners vervolg
Gaat u volgend jaar, of eerder zelfs op vakantie naar Spanje en wilt u graag meer kunnen zeggen dan 'dos cervezas por favor', 'gracias' en 'olé'? Wilt u nu eindelijk wel eens weten waar al die teksten van die mooie Spaanse 'canciones' over gaan? Begin met Spaans leren.
U leert de basisbeginselen van 'la bonita lengua española' aan de hand van de methode ”Con Custo’’ tekst- en werkboeken, die u zelf aan moet schaffen; aangevuld met extra uitleg en oefenstof buiten deze boeken om, voor zover daar behoefte aan is. Reken steeds op één tot anderhalf uur huiswerk per les. In het begin zal er vooral aandacht zijn voor het aanleren van een goede uitspraak.
Hasta pronto?
Eigen bijdrage in 2024 is € 125,00 voor 26 lessen.
Wanneer en waar? Klik hier voor het schema.
LET OP: alleen bij voldoende deelname start een nieuwe groep beginners op de donderdag van 14.30 tot 16.00 uur.

Spaans voor gevorderden
Deze cursus(sen) zullen in principe beginnen waar de afgebroken cursussen zijn beëindigd. Waar nodig zal worden begonnen met opfrissen en herhalen. Bent u het een en ander vergeten, geen zorgen daarover - ¡qué no os preocupéis!
In deze cursus(sen) zal de kennis van de grammatica worden uitgebreid. Afhankelijk van het niveau zal steeds vaker in het Spaans worden geconverseerd, Ook zal, naar behoefte, oefenstof buiten het boek om (Con Custo tekst- en oefenboek) worden aangeboden.
Houd steeds rekening met rond de anderhalf uur huiswerk per week. Daarnaast zal, als de beschikbare tijd toereikend blijkt, serieuze aandacht worden geschonken aan het lezen van Spaanstalige lectuur. Alles naar behoefte en belangstelling.
¡Vamos a ver amigos! ¿Qué os parece?
Eigen bijdrage in 2024 is € 135,00 voor 28 lessen.
Wanneer en waar? Klik hier voor het schema.

Kijk op kunst - Langzaam kijken
"Kijken doe je met je ogen, maar zien doe je met je verstand en je gevoel.
Daarom zien wij de dingen ook altijd anders dan een ander en geven kunstenaars de realiteit heel verschillend weer.”

In deze cursus leer je een schilderij vanuit drie verschillende invalshoeken kennen.
Dat zijn als eerste de drie basisbeeldelementen; kleur, penseelstreek en compositie. Nadat we hen grondig onder de loep genomen hebben,  leer je de sfeer proeven die de schilder met de basisbeeldelementen in zijn werk heeft willen leggen.
Het tweede aspect is de natuurnabootsing. Naar een voorstelling waarin de realiteit perfect is nagebootst kijken wij heel anders dan naar een afbeelding waarin dat niet gebeurt. Hoe dat kijken precies werkt en waarom kunstenaars de realiteit zo verschillend in beeld brengen, wordt nu helder voor je.
Bij deze twee invalshoeken ligt het accent op de vraag hoe de schilder de dingen weergeeft. Bij de laatste invalshoek; de verhalende inhoud gaat het vooral om wat de schilder ons te vertellen heeft. En het meest boeiende is natuurlijk om te zien hoe hij of zij dat doet. De een is luid aanwezig, de ander is verlegen en een derde is heel stipt. Al die verschillen zijn ook in de verf te zien.
We starten dit voorjaar met de basisbeeldelementen en afhankelijk van het tempo waarin de   groep hier grip op krijgt volgt de rest van het verhaal. Het gaat vooral om het plezier van het samen rustig kijken, beleven en begrijpen.
Eigen bijdrage in 2024 is € 54,00 voor 9 lessen.
Wanneer en waar? Klik hier voor het schema.

Culinair koken
Zelf koken is lekker en gezond, En met deze kookcursus wordt u in no-time een culinaire professional. Van basis snijtechnieken tot het bereiden van soepen, vlees, vis, groenten en desserts, u leert het allemaal dankzij de individuele begeleiding. Nooit meer een magnetronmaaltijd, maar zelf koken met verse ingrediënten.
Eigen bijdrage in 2023 is € 70,00 voor 10 lessen (exclusief ingrediënten).
Wanneer en waar? Klik hier voor het schema.